ERC-20 Nedir?

ERC-20 Nedir?

ERC, Ethereum Request for Comments’in kısaltmasıdır. Bu Ethereum ağı üzerinden kodlama yapabilmek için standartları belirleyen teknik belgelerdir. ERC20 2015 yılında Vitalik Buterin ve Fabian Vogelsteller tarafından yazılmıştır. ERC20’nin en temel faydası geliştiriciler gelişim aşamasındayken sıfırdan başlamak zorunda değildir. Bunun yerine sektör genelinde hazırda olan bir temel üzerinden başlayabilirler. ERC20 tokenleri oluşturulduklarında ERC20 standartını destekleyen yazılım ve hizmetlerle otomatik olarak çalışır hale gelir. Bunlar; yazılım cüzdanları, donanım cüzdanları, borsalar… ERC20 tokenleri ETH’in aksine hesaplar tarafından tutulmaz. Tokenler yalnızca bir kontrat içinde bulunur ve bu kontratlar kendi kendine yeten bir veri tabanı gibi hareket eder. Bu tokenler için kurallar belirlenmiştir(örneğin, isim, sembol, bölünebilirlik) ve kontratlar kullanıcıların bakiyelerini Ethereum adreslerine bağlayan bir liste tutar. Kullanıcılar, tokenleri hareket ettirebilmek için bakiyelerinin bir kısmının başka bir yere aktarılması için talepte bulunduklarında bu talebi kontrata göndermelidirler. Bu talep akıllı kontratın içindeki fonksiyonu harekete geçirecektir. Talep göndermekten örnek verecek olursak ERC20 ağı üzerinden ETH transferi yapmak diyebiliriz. Ether(ETH) madenciliği yapabilirsiniz ancak tokenler madencilik için uygun değildir. Yeni tokenlerin oluşturulup çıkarılmasına(mint) adı verilir. Bir kontrat oluşturulduğunda geliştiriciler arzı ve yol haritasına göre dağıtım yaparlar. Bunlar whitepaper kısmında anlatılır. Bu dağıtım ICO(ilk coin arzı), IEO(ilk borsa arzı) veya STO(menkul kıymet token arzı) şeklinde olabilir. Temelde yatırımcılar kontrat adresine ether gönderir ve bunun karşılığında yeni tokenlerden alır. Buralardan toplanan para projenin geliştirilmesi için harcanır. Kullanıcılar, kullanabilecek olmayı veya proje geliştikçe ve token fiyatı arttıkça kar etmek için tokenlerini satar.

ERC20’nin avantajları; ERC20 tokenleri mübadele edilebilirdir. Birimleri birbiri yerine kullanabilirsiniz. Tokenler geliştiriciler tarafından büyük oranda kişiselleştirilebilirler. Örneğin oyun içi para birimi olarak, sadakat puanı programları için, dijital koleksiyonluk olarak ve hatta sanat eserlerini ve mülkiyet haklarını temsil etmek için kullanılabilirler. ERC20 hali hazır da borsalara, akıllı sözleşmelere ve cüzdan uygulamalarıyla uyumlu olması ERC20’yi popüler hale getirmiştir. Dahası geliştirici desteği ve dokümantasyonlara ulaşmak kolaydır. ERC20 dezavantajları; ölçeklenebilirlik sorunu. Bu ne demek yani Ethereum her geçen gün büyüyen bir ağ olduğu için yoğun zamanlarda bir işlem göndermek yüksek işlem ücretlerine ve gecikmelere neden olabilir. Bir ERC20 tokeni çıkarmakta ağdaki trafiği arttıracaktır. Bu sorun yalnızca Ethereum’a özel bir sorun değildir. Ethereum ise bu sorunlara çözüm olarak Ethereum Casper ve Ethereum Plazma gibi yükseltmelerle Ethereum 2.0 geçmeyi planlamaktadır. Ayrıca ERC20 tokeni çıkarmak gerçekten kolaydır. Bunu iyi niyetle veya kötü niyetle yapabilirsiniz. ERC20 standardı kripto dünyasında yıllardır baskın konumdadır ve bunun nedeni oldukça açıktır. ERC20 kodlanması kolay, halka açık ve erişimi kolaydır.


Token Economy

TOKEN DISTRIBUTION

token-distribution

As CYCE, we plan to evaluate the tokens we have created in line with the installation and operation costs of the self-energy producing charging stations that we plan to establish in the next 30 years, and then aim to make them more valuable. In this way, we aim to direct energy investments in this direction and accelerate their flow.

Symbol: CYCE

Total Supply: 42.000.000 CYCE

Token Standard: ERC20