Ethereum

Ethereum

Ethereum

Ethereum, en genel tanımıyla bir dağıtık hesaplama platformudur. Açık kaynaklı, genel erişime açık ve Blockchain tabanlı yapısının yanı sıra Ethereum, "akıllı sözleşme" isimli bir bilgisayar protokolünü desteklemektedir. Kurucuları Rus bilgisayar programcısı Vitalik Buterin ile İngiliz programcı Gavin Wood, platformu yazarak 2013 yılında hayata geçirmişlerdir. Ethereum sahip olduğu teknolojileri kullanarak merkezsiz dijital uygulamalar (dApp) üretmeyi ve çalıştırmayı mümkün kılmaktadır. Çok geniş bir kullanım alanına sahip bu uygulamalar sayesinde kullanıcılar pek çok aracısız işlem gerçekleştirebilmektedir. Bunlar arasında para göndermek ve noter gerektirmeden güvenli sözleşmeler düzenlemek gibi aracıların ortadan kalkmasına karşın güven ortamının azami düzeyde tahsis edildiği işlemler yer almaktadır. Akıllı sözleşmeler bu çerçevede dolandırıcılık riskini minimuma indirirken kullanıcıların bire bir işlemleri şeffaf ve güvenli şekilde gerçekleştirmesine olanak tanır. Ether veya ETH ise Ethereum platformu tarafından yaratılan bir kriptopara birimidir. ETH'nin ortaya çıkarılma amacı esasen Ethereum protokolünü bilgisayarlarında çalıştıran programcıları teşvik etmektir. Bu dijital varlık ile ödüllendirilen programcılar yüksek kaliteli yazılımlar üreterek ağın sağlıklı ve güvenli kalmasını sağlamaktadır.

Ethereum Nasıl Üretilir? Ethereum üretimi, aynı Bitcoin'de olduğu gibi madencilikle gerçekleştirilmektedir. Ethereum madencileri, bilgisayarları veya özel donanımları aracılığıyla yüksek kapasiteli GPU'ların (grafik işlemci birimi) veya ASIC çiplerin hesapların gücünden faydalanarak Ethereum üretebilmektedir. İşlem gücü, elektrik tüketimi, verim ve hesaplama gücü (hash) gibi parametreler ETH madenciliği yaparken yakalayacağınız başarı oranını doğrudan etkilemektedir. Bazı donanımlar üst düzey bir işlem gücüyle yeterli hesaplama gücünü yakalamanıza olanak tanırken elektrik tüketimi sebebiyle kârlılığınızı ortadan kaldırabilir. İleri seviyede enerji tasarrufu sağlayan bazı donanımlar ise gerekli hesaplama gücünü (hash) sağlamakta yetersiz kalmaları halinde madencilik yoluyla elde edilecek ETH miktarını düşürerek kârlılığı yine yok edebilir. Tüm bu sebeplerden ötürü iyi bir donanım, Ethereum madenciliğinin birincil unsurudur. Söz konusu parametreleri göz önünde bulundurarak iyi bir ekipman kurduktan sonra sıradaki adımlar, yazılımı kurmaktan ve node (düğüm) kurulumunu gerçekleştirip ağ bağlantısını yapmaktan geçer. Sonrasında Ethereum blokzincirini indirerek madencilik yapmaya başlayabilirsiniz.

Ethereum ve Bitcoin'in Farkı Nedir? Bitcoin temel olarak Blockchain teknolojisine dayanan bir ağa bağlı para sistemi ile ona eşlik eden bir kriptopara biriminden oluşur. BTC ilk kriptopara birimi olması sebebiyle tüm kriptoparaların atası ve teknolojik altyapısının mimarı olarak kabul edilmektedir. Ancak ETH hesaplama platformu olarak faaliyet göstermektedir ve ekosistemde yer alan akıllı sözleşmeler ile dApp (dağıtık uygulama) gibi üstün protokoller sayesinde endüstrinin büyümesine katkı sağlayan en önemli kriptopara olarak görülmektedir. Bitcoin, kriptopara endüstrisinin ortaya çıkmasını sağlarken, Ethereum geleceği şekillendirerek inovatif rolü üstlenmiştir. Hatta sektörün bazı önde gelenleri, Ethereum için "sektörün 2.0 versiyonu" benzetmesinde bulunmaktadır. Özetle bu ikili arasındaki belki de tek benzerlik kriptopara piyasalarında işlem gören kriptoparalara sahip olmaları ve Blockchain teknolojisinin nimetlerinden faydalanmalarıdır. Bunun haricinde Bitcoin ve Ethereum sektörün iki apayrı role sahip oyuncularıdır. Bitcoin dünyaya bugüne dek hiç görülmemiş türden bir para birimi kazandırırken; Ethereum hesaplama platformu rolüyle, herkesin dağıtık defter, dApp ve akıllı sözleşme gibi üstün teknolojilerden faydalanmasına imkan tanımaktadır.

Ethereum Madencilik Nedir? Ethereum 'madencilik' adı verilen bir süreçle oluşturulur. Blockchain'deki düğüm hareketlerinin doğrulaması ile madenci yeni bir para birimi ile ödüllendirilir. Altın madenciliği benzer olduğu için bu işleme madencilik denir. Ancak madenciler toprağı kazmak yerine işlemleri doğrulamaktadır. Ethereum ve Altcoinlerin İlişkisi Ethereum sadece bir para birimi değildir; aynı zamanda diğer blockchain uygulamalarının üzerine inşa edilmesine olanak sağlayan bir platformdur. Bu sebepten ötürü Ethereum altyapısını kullanan altcoinler bulunmaktadır. Ethereum Hangi ülkenin? Ethereum yapısı gereğince merkezi olmayan bir kripto para birimidir. Bu nedenle Ethereum herhangi bir ülke veya hükümete ait değildir.

Ethereum 2.0 ETH2, Ethereum ağına uzun zamandır planlanmış bir yükseltmedir ve tüm insanlığa hizmet etmek için ihtiyaç duyduğu ölçeklenebilirlik ve güvenliği sağlar. ETH2'nin Faz 0 adı verilen ilk etabının 2020 yılında başlaması planlanıyor. ETH2, çok fazla Eter'e sahip kullanıcılar hareketleri doğrulamak için rastgele seçilir. Bu madencilik biçimi yeni bir para birimi yerine işlem ücretiyle ödüllendirilecek ve çok daha az güç ve elektrik kullanacak. Ethereum’un ne olduğu hakkında yeterli bilgiyi aldınız. Şimdi Ethereum nasıl ortaya çıktı? Ethereumun mucidi kimdir? Sorularını sizler için bir araya getirip yazımızda derledik. Okumaya devam edin. Ethereum’un Mucidi Vitalik Buterin Kimdir? Ethereum bugün milyarlarca dolar market hacmine sahip olan, üzerine merkeziyetsiz finans teknolojilerinin kurulduğu, Bitcoin’den sonra bilinen en popüler kripto paradır. Temmuz 2015’te ortaya çıkışıyla blockchain teknolojisine getirdiği akıllı kontrat teknolojisiyle dikkat çeken bu kripto para Vitalik Butterin tarafından icat edilmiştir. Bu yazımızda Ethereum’un mucidi Vitalik Butterin’i tanıyacağız. Vitalik Butterin’in İlk Yılları Vitalik Butterin 31 Ocak 1994’te Rusya Moskovada doğmuştur. Henüz 6 yaşındayken ailesi daha iyi imkanlara sahip olmak için Kanadaya taşınma kararı almıştır. Daha küçük yaşında okulda öğretmenleri tarafından matematik dehası olarak bilinen Vitalik 12 yaşında C++ programlama dilini öğrenmiştir.

Vitalik Butterin’in İlk Bitcoin ile Tanışması Vitalik Butterin’in ilk Bitcoin ile tanışması 17 yaşındayken babası tarafından olmuştur. Bitcoin ve getirdiği blockchain teknolojisinin araştırdıkça daha çok etkilenen ve global ekonomiye değiştirme potansiyelini gören Vitalik bir blog sitesinde makale başına 5 Bitcoin kazandığı bir iş buldu. Bu dönemde 5 Bitcoin yanlızca 3.5 Dolar ediyordu. Blog sitesine fazla ilgi olmadığı için kapandıktan sonra Bitcoin ve blockchain teknolojisi hakkındaki yazılarına devam etmek isteyen Vitalik Butterin, Mihai Alisie’nin de teklifiyle beraber Bitcoin Magazine adlı bir degi kurmuştur. Bilgi için Seyahat 2013 yılında blog yazılarından kazandığı Bitcoin’lerin büyük değer kazanmasıyla beraber Vitalik üniversiteyi bırakıp Bitcoin ile ilgili uzmanlardan birebir bilgi almak adına İsrail, Amsterdam ve San Francisco’ya gitmiştir. Bu seyahetlerinde aklında Ethereum fikri daha da gelişmeye başlamış ve konu hakkında Ethereum teknolojisini anlatan sayfalarca white-paper yazmıştır. Potansiyelinin Keşfedilmesi Elon Musk’ın eski ortağı Peter Thiel tarafından kurulmuş Thiel Foundation tarafından keşfedilen Vitalik Butterin’e, Ethereum fikrini geliştirmesi adına 100.000 dolar hibe edilmiştir. Aldığı bu hibe ile bugün bildiğimiz Ethereum’un ilk temellerini atmıştır. Ethereum’un Ortaya Çıkışı Vitalik Butterin ve ekibi Temmuz 2015’te Ethereum’u icad etmiştir. Ethereum ile beraberinde gelen akıllı kontrat teknolojisiyle kripto para dünyasına yeni fırsatlar çıkartan bu kripto para ilk çıktığında yanlızca 0.3 Dolar iken bugün günümüz fiyatlarına ulaşmıştır. Üzerine kurulu 214 adet merkeziyetsiz finans teknolojisyle Ethereum’un gelecekteki potansiyelinin çok daha yüksek olacağı düşünülmektedir.


Token Economy

TOKEN DISTRIBUTION

token-distribution

As CYCE, we plan to evaluate the tokens we have created in line with the installation and operation costs of the self-energy producing charging stations that we plan to establish in the next 30 years, and then aim to make them more valuable. In this way, we aim to direct energy investments in this direction and accelerate their flow.

Symbol: CYCE

Total Supply: 42.000.000 CYCE

Token Standard: ERC20